Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

BULSKAMPVELD BEERNEM (deel 2)

Vagevuurbos
Lippensgoed-Bulskampveld te Beernem
 
Provinciedomein Bulskampveld in Beernem is met zijn 232 ha het grootste aaneengesloten bosgebied van West-Vlaanderen met naald- en loofhout. Het was ooit het grootste heidegebied van het graafschap Vlaanderen, maar heide vind je hier nog alleen langs de dreven, op kapvlaktes en vooral in het natuurgebied Heideveld-Bornebeek.
Een dreef leidt naar het kasteel met boerderij. In het park staan indrukwekkende notelaars, eiken en tulpenbomen.

Drie leuke wandelingen: de Parkwandeling (2,7 km), ‘t Veldwandeling (4,5 km) en Eendeputwandeling (7,9) km beginnen aan het kasteel. De Eendeputten zijn een 25 ha groot vengebied waar vooral gagel groeit. Gagel is een aromatisch kruid dat vroeger in gruut werd gebruikt, een kruidenmengsel voor bier. Achter het kasteel is een kruidentuin aangelegd met 400 soorten. Aan de rand, onder de halfopen gaanderijen, bevindt zich het provinciale landbouw-, karren- en ambachtenmuseum. Bulskampveld is dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang. Het natuurgebied Heideveld-Bornebeek alleen op de wandelpaden. De vegetatie in de Eendeputten is kwetsbaar, daarom is dit deel alleen toegankelijk onder begeleiding, met bezichtiging vanuit een vogelkijkhut. De Kruidentuin is open van 8.30 tot 17 uur, maar tot maart niet op zaterdag- en zondagvoormiddag.

Wat valt er te beleven?
De naam Vagevuurbos verwijst naar de Vagevuurkapel die in de jaren zestig werd gebouwd. De naam Bulskampveld gaat terug tot de 12e eeuw en zou afgeleid zijn van het Germaanse ‘bulnas campa’, letterlijk vertaald het ‘veld van de stierenkamp’.  Met veld in de betekenis van onvruchtbare, woeste grond. Eind 18e eeuw temde men dit ruige landschap door er naaldhout aan te planten. De nabije meer vruchtbare bosgordel veranderde men in landbouwpercelen.
Grove den, Corsicaanse den, lork en douglasspar domineren wat betreft vegetatie, maar inheemse loofbomen winnen stilaan terrein. Op open plekken kiemen zomereik, ruwe berk, beuk, vuilboom en wilde lijsterbes. Aan de bosranden ontluiken het bleeksporig bosviooltje en ruige veldbies. In de herfst steken talloze paddenstoelen hun kleurrijke kopjes uit de grond.
In en rond de Aanwijsputten of Eendenputten vinden heel wat waterminnende planten zoals ronde zonnedauw, moeraswolfsklauw en gewone dopheide een groeistek. De vijvers zijn ook heel belangrijk voor de zeldzame poelkikker en libellen zoals de viervlek en de smaragdlibel.
Het heide- en boslandschap kan ook heel wat schuchtere dieren bekoren. De levendbarende hagedis en de ree weten zich er goed te verschuilen. Roofvogels zoals buizerd, sperwer, bosuil en havik vinden in de voedselrijke bossen een ideale broedplaats. Wie goed oplet ziet of hoort een zwarte specht, boomklever of matkop.

Even uitblazen
Dicht bij de kasteelvijver biedt Cafetaria Bulskampveld een gezellig terras met uitzicht op het park en de speeltuin. In de oude stallen van de boerderij is in de hoge vierkante toren het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Beernem ondergebracht. Open maandag tot vrijdag 9 tot 17 uur en zaterdagmorgen.

 
OriŽntatieplan Kapel Brug over water naar vijver Kasteel Cafetaria Ligweide Nestkast Nestkast Kruidentuin Allerlei neerhofdierenhokken Oude landbouwkarren Kruidenplanten Geert en Dylan  De KlercK